În mai puţin de 2 luni vor intra în vigoare noile prevederi pentru completarea Codului rutier cu sancţiuni dure pentru şoferii care folosesc telefonul mobil sau tableta în timp ce se află la volanul maşinii aflată în mişcare dar şi pentru bicicliştii ori mopediştii surprinşi cu telefoanele mobile în trafic.

Articolul prevede „Interzicerea, în timpul mersului, a ţinerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video (ex. tablete)”.

Nerespectarea acestor prevederi se va sancționa cu amendă cuprinsă între 6-8 puncte amendă și 4 puncte penalizare.

De asemenea, vor fi sancționați cu amendă cuprinsă între 6-8 puncte amendă și conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, ca de pildă bicicliştii.

Mai mult decât atât, în momentul în care conducătorul unui vehicul încalcă o regulă privind circulația vehiculelor în timp ce ține în mână sau folosește telefonul ori un alt dispozitiv mobil, va fi sancționat cu 4-5 puncte-amendă și suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile.

Punctul de amendă, în anul 2019, este de 145 de lei.