Curtea de Apel Oradea a dat câştig de cauză Cabinetului de avocatură Paşcu Simona şi, în premieră pentru Justiţia naţională, a suspendat efectele Dispoziţiei Şefului IPJ Bihor şi a tuturor actelor care au stat la baza acesteia, prin care unui poliţist, fost angajat al Direcţiei Generale de Protecţie Internă, i-a fost revocat, fără vreo justificare, autorizaţia de acces la documente clasificate.
Clientul a fost angajat al Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGIPI) din cadrul MAI până în primăvara anului 2022 când, în baza Ordinului Directorului General al DGIPI, acesta a fost mutat, la cerere, în cadrul unei structuri a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bihor. La o lună după transfer, Structura de Securitate din cadrul IPJ Bihor a comunicat Serviciului de Resurse Umane că poliţistului i se revocă autorizaţia de acces la informaţii clasificate – secrete de stat, solicitându-se demararea activităţilor pentru ca acesta să obţină acces la informaţii clasificate – secrete de serviciu, permis în baza autorizaţiei scrise emise de conducătorul unităţii.
Solicitarea a fost, însă, respinsă, fără vreo justificare, printr-un Ordin al Şefului IPB Bihor, fără ca poliţistului să-i fie transmise şi motivele, iar pentru că acesta nu mai avea posibilitatea de a-şi desfăşura activitatea, a fost pus la dispoziţia inspectoratului de poliţie.
Neacordarea autorizaţiei de acces la informaţii clasificate secret de serviciu reprezintă o veritabilă sancţiune căci atrage după sine reducerea drepturilor salariale ale poliţistului şi, ulterior, chiar pierderea locului de muncă, fără ca acesta să cunoască măcar motivele, fiind o reală ingerinţă în sfera drepturilor şi intereselor legitime ale poliţistului, în măsura în care actul administrativ nu este temeinic şi legal şi nu este motivat.
Acesta este motivul pentru care, în numele poliţistului, Cabinetul de avocatură Paşcu Simona a chemat în judecată IPJ Bihor, DGIPI şi Ministerul Afacerilor Interne, solicitând instanţelor de judecată anularea actului administrativ şi, în paralel, suspendarea efectelor acestuia.
În cel din urmă proces, Curtea de Apel Oradea a dat câştig de cauză clientului, dispunând suspendarea efectelor Dispoziţiei Şefului IPJ Bihor şi a tuturor actelor care au stat la baza acesteia, până la soluţionarea de către instanţele de judecată a cauzei vizând anularea actului administrativ.
„Curtea apreciază că actele administrative a căror suspedare a executare se solicită nu îndeplinesc cerinţa motivării„, „nu conţin minime elemente descriptive cu privire la motivele pentru care reclamantului nu i s-a acordat accesul la informaţii clasificate, condiţie care a determinat punerea sa la dispoziţie” fapt care a condus la „imposibilitatea destinatarului actului administrativ de a-şi formula apărări cu privire la legalitatea emiterii actului administrativ„. Mai mult, instanţa reţine că motivarea actului administrativ contestat în prezenta speţă este o motivare „stereotipă”, „lacunară”, „ceea ce echivalează cu lipsa motivării actului şi a produs pagube iminente, poliţistul „fiind expus unui prejudiciu material viitor şi previzibil”.
Decizia Curţii de Apel este definitivă.