Persoanele de peste 65 ani vor putea să îşi părăsească locuinţele între orele 11.00 şi 13.00. Declaraţia a fost făcută, marţi seara, de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, odată cu noul set de restricţii de circulaţie impuse românilor prin Ordinul Militar 3.

Pensionarii vor putea ieşi din casă pentru cumpărarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază, pentru asistență medicală, pentru îngrjirea unui minor, pentru necesitățile animalelor.Este permisă și  în afara acestui interval, însă numai pentru pentru activități profesionale sau activități agricole.

Se interzice circulaţia tuturor persoanelor, atât pe perioada zilei cât şi în timpul nopţii, cu excepţii: deplasarea în scop profesional, deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază, deplasarea pentru asistență medicală, depasări pentru îngrijirea copilului sau asistența persoanelor bolnave, deplasări pentru sport în apropierea locuinței, deplasarea pentru donarea de sânge, deplasarea pentru voluntariat, pentru activități agricole.

Persoanele care lucrează, vor prezenta, la solicitare, legitimație de serviciu sau adeverință de la angajator, în timp ce liber profesioniștii și reprezentanţii PFA vor avea asupra lor declarație pe proprie răspundere, care trebuie să cuprindă numele, data nașterii, motivul deplasării, data, semnătura.

Declarația poate fi prezentată și prin intermediul telefonului sau tabletei.

Măsura se aplică de miercuri, 25 martie, de la ora 12.00.

Președintele Klaus Iohannis, a anunțat, marţi,  că se vor introduce noi restricții de circulație și noi restricții pentru români.

“Evident că oamenii pot ieși ca să meargă la serviciu și să se întoarcă de la serviciu, să iasă să își facă cumpărăturile absolut necesare de alimente de pe-o zi pe alta. Însă aceste restricții devin obligații”  a mai declarat şeful statului.

Pentru persoanele care sunt în carantină sau în izolare vor fi pregătite măsuri de supraveghere electronică, fiindcă este absolută nevoie ca aceste măsuri să fie respectate integral.

Va fi folosită armata, pentru a gestiona mai bine situațiile create în teren. În acest fel, Armata va pune la dispoziție personal care va veni să suplimenteze forțele de ordine publică, Jandarmerie și Poliție.

Pentru persoanele cele mai vulnerabile sunt persoanele peste 65 de ani, subliniat preşedintele ţării. Pentru ei este nevoie de măsuri speciale, dar și de restricții speciale. Astfel, pentru a proteja persoanele peste 65, se vor introduce restricții speciale –  să stea practic tot timpul acasă.