Mai mulţi tineri orădeni riscă să fie executaţi silit după ce s-a înscris cu proiecte declarate eligibile în Programul Start Up Nation 2017, pentru un ajutor de 44.000 euro promis de statul român.

Orădenii Ioana şi Şerban Carţiş au aplicat în Programul Start Up Nation 2017 cu un proiect pentru o mică agenţie de ştiri locală, iar în vara anului 2017 au fost anunţaţi că au fost selectaţi pentru finanţare. Ei au semnat contractul de finanţare pentru proiect pe 29 septembrie 2017 iar apoi, în octombrie acelaşi, au contractat şi un credit de la o bancă implicată în programul naţional.

După ce au pus în aplicare planul de afaceri, realizând achiziţiile la care s-au obligat, efectuând şi angajări, au depus dosarul pentru decontare la Agenţia pentru IMM Cluj.

După o lună, fără ca până atunci să li se ceară vreo informaţie măcar, soţii Carţiş au fost anunţaţi că au uitat să bifeze o căsuţă în dosarul depus la Registrul Comerţului pentru înregistrarea firmei, o chestiune formală dar care a dus la respingerea cererii de rambursare şi, acum, la probleme mari, fiind în pragul executării silite, căci sunt obligaţi să returneze întregul credit, într-o singură tranşă, către bancă.

„Obiectivul principal al schemei de minimis îl constituie tocmai stimularea înfiinţării şi dezvoltării intreprinderilor mici şi mijlocii, îmbunătăţirea performanţelor economice ale acestora, crearea de noi locuri de muncă. Or prin respingerea cererii de rambursare s-a denaturat tocmai acest scop“, a explicat Simona Paşcu, avocata familiei, care a preluat cazul orădenilor şi a făcut demersurile pentru a porni un proces împotriva Statului român.

Citeste mai mult: adev.ro/pnum4j