Hărţuirea, ameninţarea sau urmărirea online au fost incluse în categoria violenţei domestice printr-un act normativ promulgat, vineri, de preşedintele României, astfel încât persoanele hărțuite în mediul online să poată beneficia de protecție, iar agresorii să poată fi sancționați.
Acest lucru înseamnă că infracţiunile de hărţuire, ameninţare sau urmărire online comise asupra unui membru de familie vor fi pedepsite mai aspru întrucât, potrivit Codului penal, maximul special al pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o pătrime.
Potrivit actului normativ, ”în sensul prezentei legi, violenţa domestică înseamnă orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică, care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima”.
Legea defineşte violenţa cibernetică ca fiind ”hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea non-consensuală de informaţii şi conţinut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicaţiilor şi datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a Tehnologiei Informaţiei şi a Comunicaţiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicaţiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite şi utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de ruşine, umili, speria, ameninţa, reduce la tăcere victima”.
Dincolo de sancțiunile penale ale agresorilor, prin introducerea violenței cibernetice în Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, victimele pot beneficia de adăpost și de ordin de protecție.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, 3 iulie, legea prin care violenţa cibernetică este inclusă în categoria violenţei domestice, relatează Agerpres.