Curtea Constituţională a României a admis, parţial, marţi, sesizarea preşedintelui României vizând legea care impune presemnalizarea prin panouri a maşinilor de poliţie cu radar.
„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi a admis obiecția de neconstituţionalitate formulată de Președintele României și a constatat că dispozițiile Articolului unic [cu referire la art.109 alin.(6)- (11), (13) și (14) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002] din Legea pentru modificarea art.109 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, sunt neconstituționale. A respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituţionalitate formulată de același autor și a constatat că celelalte dispoziții de lege criticate sunt constituționale
în raport cu criticile formulate”, se arată în informarea publicată pe site-ul CCR.
Presedintele Klaus Iohannis a depus pe 27 iulie la Curtea Constitutionala o sesizare vizând Legea privind presemnalizarea prin panouri a maşinilor cu radar, adoptată de Parlament. Potrivit unui comunicat transmis la acea vreme de Administraţia Prezidenţială, din formulare nu se înţelege clar dacă poziţionarea vizibilă se referă la autovehicule, la însrisurile sau la însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere.
În plus, potrivit preşedintelui României, soluţia legislativă „se îndepărtează de la scopul instituirii normei, respectiv acela de a conduce la îmbunătăţirea siguranţei rutiere”.
Legea pentru modificarea art.109 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice prevedea faptul că prezenţa maşinilor de poliţie cu radar va trebui presemnalizată prin panouri la o distanţă de 500 – 1000 metri în localitate, respectiv 2.000 – 4.000 metri în afara localităţilor.
Alte schimbări arată că maşinile de poliţie trebuie sa aibă la vedere inscripţionate pe maşini semnele Poliţiei Rutiere, dar şi că dispozitivele radar de tip pistol nu vor mai putea fi folosite la mai mult de zece metri de maşina de poliţie.