Unde dai şi unde crapă! Un pădurar de la Ocolul silvic Oradea, ajuns în atenţia poliţiştilor după ce a fost prins cu 11 copaci lipsă în gestiune, îl învinuieşte de dispariţia acestora tocmai pe cel care l-a reclamat: şeful Ocolului, Cornel Hulea, care i-ar fi cerut să taie şi să livreze lemne de foc în contul unor „obligaţii”. „N-a fost prima dată”, spune pădurarul, acuzându-şi şeful că s-a obişnuit să-şi stingă datoriile personale prin pădurarii din subordine.

Paguba era substanţială, cei 11 arbori tăiaţi fiind evaluaţi la 38.880 lei. „E doar o variantă”, spune acum pădurarul Florin Goron, care până în prezent a primit patru documente cu tot atâtea valori diferite pentru cei 11 arbori tăiaţi. Dacă în sesizarea trimisă în martie la Poliţie de şeful Ocolului paguba era stabilită la aproape 40.000 lei, într-un alt act de control, semnat tot de Hulea în ianuarie, fusese trecută suma de 6.949 lei. Inginerul Ionel Popa, responsabil cu Paza şi Protecţia în cadrul Ocolului Silvic, a reevaluat paguba în 8 aprilie şi a apreciat-o la 5.298 lei, pentru ca într-un alt document, datat 18 aprilie şi semnat din nou de şeful Ocolului Silvic, pădurarului să i se impute… 49.275 lei.

Jurcău susţine, de asemenea, că postul lui Goron la cantonul Miniş a fost desfiinţat din considerente strict economice, iar diferenţele scandaloase în privinţa pagubei ce-i este imputată sunt generate de modul în care autorii evaluărilor au interpretat prevederile legale: „Domnul Goron poate să ceară o expertiză, iar instanţa va stabili de partea cui e dreptatea”.

De altfel, asta a şi decis pădurarul, care şi-a luat avocat şi a sesizat Corpul de Control al Romsilva, cerând să i se facă dreptate. „Aşteptăm ca Direcţia Silvică să ne comunice toate documentele care au stat la baza deciziilor, pentru a face demersurile legale”, spune avocata lui Goron, Simona Paşcu

Mai multe pe: ebihoreanul.ro