Angajatorul e obligat să plătească spor pentru munca în zile nelucrătoare. Este decizia luată de instanţele orădene într-un proces declanşat de Cabinetul de Avocatură Simona Paşcu în reprezentarea a 70 de poliţişti de frontieră. Poliţiştii şi-au recăpătat toate drepturile salariale cuvenite neplătite de angajator.

Ce s-a cerut

Cererea a fost introdusă de Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie prin Biroul Teritorial Bihor – ITPF Oradea, în numele membrilor săi, în contradictoriu cu angajatorul, Inspectoratul  Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea.

Prin Cabinetul de Avocatură Simona Paşcu, Sindicatul a solicitat plata pentru fiecare poliţist membru de sindicat a sumelor cuvenite şi neachitate ce reprezintă valoarea financiară neimpozabilă a orelor lucrate în zilele de sâmbătă, duminică, sărbători legale sau alte zile nelucrătoare, anume majorarea cu 75% din salariul de bază, conform normelor legale.

În motivarea cererii, Cabinetul de Avocatură Simona Paşcu a invocat faptul că membrii Sindicatului având calitatea de funcţionari publici cu statut special, au prestat activitate şi în zilele de repaus săptămânal, de sărbătorile legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare nu se lucrează. În schimb, ei nu au primit, în compensare, timp liber corespunzător pentru orele lucrate în aceste zile şi nici majorarea salarială în cuantum de 75% din baza de calcul, aşa cum prevăd normele legale în vigoare.

Repausul săptămânal e un drept, nu privilegiu

Cabinetul de Avocatură Simona Paşcu a invocat în faţa instanţei că acordarea repasului săptămânal este un drept constituţional iar acordarea unei majorări pentru orele lucrate în condiţiile arătate, reprezintă o reparaţie pentru faptul că salariatul nu şi-a efectuat repausul, a fost supus unei suprasolicitări şi privat astfel de posibilităţile de recreere oferite în perioada sfârşitului de săptămână.

Instanţa a admis în cauză efectuarea unei expertize contabile pentru a stabili numărul turelor de serviciu pe care angajaţii le-au efectuat în zile nelucrătoare şi pentru care nu s-au acordat în compensare zile libere, obligând angajatorul să pună la dispoziţia expertului contabil pontajele punctelor de lucru arondate, respingând argumentele că acestea ar fi ocrotite de secretul de serviciu.

Verdictul

Din expertiză, instanţa a reţinut că, în ciuda susţinerilor angajatorului, membrii sindicatului reclamant care au efectuat ore suplimentare, nu au beneficiat de zile libere şi nici de sporul de 75% de care erau îndreptăţiţi.

Ca atare, solicitarea sindicatului a fost admisă prin sentinţa pronunţată în octombrie 2018 de Tribunalul Bihor care a dispus ca angajatorul să plătească fiecărui poliţist, membru de sindicat, sumele cuvenite şi neachitate ce reprezintă valoarea financiară neimpozabilă a orelor lucrate în zilele de sâmbătă, duminică, sărbători legale sau alte zile nelucrătoare, anume majorarea cu 75% din salariul de bază, conform normelor legale.

Sentinţa a fost menţinută, acum,  în întregime şi de Curtea de Apel Oradea, care a redus doar o mică parte din cheltuielile de judecată.