Inconştienţa l-ar putea costa libertatea pe un tânăr de 23 ani din Marghita care, întors recent din Irlanda, ar fi avut obligaţia să rămână în autoizolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile. În loc să stea acasă, tânărul a ieşit la plimbare, fiind găsit de poliţiştii care îl căutau într-o vizită la… rude.

Dosarul penal pe numele tânărului s-a înregistrat pe 20 martie, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Marghita, şi are ca obiect comiterea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prev. și ped. de art. 352 alin. 1 C.pen.

„În fapt, organele de poliție s-au sesizat din oficiu, cu privire la faptul că o persoană de sex masculin din municipiul Marghita, jud. Bihor, în vârstă de 23 de ani. Întors recent în România din Irlanda – Dublin acesta trebuia să se afle în autoizolare, dar nu a fost găsită la domiciliu de către organele de poliție”, se precizează într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Măsurile dispuse în cauză reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, care nu înfrâng în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție.

Dosare, unul după altul

Într-un comunicat transmis, sâmbătă, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că, doar în săptămâna care a trecut, în România au fost deschise 117 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor în contextul pandemiei de coronavirus. Pentru 329 de persoane s-au dat amenzi pentru nerespectarea măsurilor de carantină sau de izolare.

„Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 117 dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, Poliția a aplicat 329 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină”, se precizează în comunicat.

Potrivit acestora, în ultimele 24 de ore, de vineri până sâmbătă, au fost înregistrate 1.501 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 5.704 la TELVERDE (0800 800 358), o linie deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Fiţi responsabili

Vă reamintim că pandemia de Covid-19 a înăsprit unele pedepse pentru unele infracţiuni prevăzute de Codul penal iar zădărnicirea combaterii bolilor este una dintre dintre acestea.

Astfel, articolul 352 prevede la aliniatul 1 că nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, pedeapsa este închisoare de la unu la 5 ani.

(3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(4) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

(5) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Pedeapsă ca pentru o crimă

(6) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(7) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor 3 persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(8) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (4) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(9) Tentativa la infracțiunea prevăzută în alin. (3) se pedepsește.