Reprezentanţii unei societăţi comerciale cu datorii pot solicita radierea acesteia fără a porni procedura stufoasă a insolvenţei ori cea a radierii la Oficiul Registrului comerţului.

Activul net al unei societăți trebuie să înregistreze o valoare cel puțin egală cu jumătate din capitalul social. Pentru societățile care nu respectă această regulă timp de 2 ani consecutiv, părțile interesate (inclusiv autoritățile fiscale) pot solicita dizolvarea societății.

Pentru a evita bătăile de cap, reprezentanţii societăţilor comerciale pot formula acţiuni de dizolvare ori, dacă nu doresc, ar trebui să analizeze cu atenţie care sunt mecanismele de redresare a activului net în termenul prevăzut de lege şi, acolo unde este cazul, să demareze procedura de conversie a împrumuturilor faţă de acţionari în acţiuni/părţi sociale.

În România, peste 270.000 de societăţi comerciale, adică aproximativ 39% din firmele existente au un activ net mai mic decât jumătate din capitalul social pentru doi ani consecutivi, iar autorităţile fiscale intenţionează să formuleze acţiuni de dizolvare împotriva acestora.

Cabinetul de avocat Paşcu Simona vă oferă asistenţă juridică de specialitate cu privire la această procedură.