Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților(ANRP) ar fi trebuit să soluționeze în termen de cinci ani toate dosarele pe care le avea înregistrate la data apariției Legii nr. 165 din 2013.

Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, persoanele îndreptățite la măsuri reparatorii care au înregistrat dosarele anterior datei de 20 mai 2013 mai pot, până la 20 noiembrie 2018, să solicite instanței să stabilească sumele de bani la care au dreptul pentru imobilele naționalizate.

Persoanele care nu intentează acțiune în instanță vor avea la dispoziție ca și până acum, doar calea administrativă, o variantă de rezolvare extrem de lentă. Având în vedere că ANRP mai are înregistrate peste 25.000 de dosar dosare iar numărul celor în care se și emit decizii de compensare este în medie 308 dosare/lunar, un calcul simplu arată că va avea nevoie de mai mult de 7 ani ca să le soluţioneze.

În aceste condiţii, singura soluție ar fi ca persoanele îndreptăţite la despăgubiri să adreseze instanței și aceasta va stabili despăgubirile. În urma procesului, persoanele ar putea obține un titlu executoriu și acesta va fi pus în executare cu prioritate.
În plus, Legea nr. 103 din 2016 obligă ANRP să soluționeze cu prioritate dosarele în care prin hotărâri judecătorești a fost recunoscută calitatea de persoană îndreptațită și s-a stabilit întinderea dreptului de proprietate.